Törzskönyvezés menete
Főoldal Törzskönyvezés menete

Törzskönyvezés menete

TÁJÉKOZTATÓ A TÖRZSKÖNYVEZÉS MENETÉRŐL

 

Tisztelt Puli tenyésztő sporttársak!

 

A Tenyésztési Program rendelkezései minden Magyarországon regisztrált kennel névvel és állandó lakhellyel rendelkező puli tenyésztőre érvényesek. FCI által elismert törzskönyvezésre csak ezek betartása mellett tarthatnak igényt. (Részletes szabályozás a Klub Tenyésztési Programjában megtalálható.) A puli fajta törzskönyvezését a Magyar Puli Klub, mint elismert tenyésztő szervezet végzi.

 

Az elfogadott Tenyésztési Program, Törzskönyvezési Szabályzat alapján, a törzskönyvezés folyamata a következő:

 

A fedezés megtörténte után a fedezőkan tulajdonosának 2 példányban ki kell töltenie a Fedeztetési Jegyet (letölthető a Klub honlapjáról), melyből 1 példányt át kell adnia a szuka tulajdonosának, és 1 példány a kan tulajdonosánál marad.

 

A megszületett puli almokat a kölykök 15 napos életkoráig be kell jelenteni az online Alombejelentő felületen keresztül, amit a Magyar Puli Klub honlapján lehet megtalálni.

A kölyköket lehetőleg 6-7 hetes korban a tenyésztő által szabadon választott állatorvosnál, mikrochippel kell ellátni (a mikrochip behelyezéséről szóló igazolás letölthető a Klub honlapjáról) és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett kisállat nyilvántartó rendszerben regisztráltatni.

 

Minden 2018. január 1-jét követően született puli esetén kötelező a DNS alapú származásellenőrzés, aminek a vizsgálati díját a NÉBIH-en keresztül az állam állja. Az egyéb költségek a tenyésztőt terhelik (mintavétel és postázás).

 

TENYÉSZKAN ÉS TENYÉSZSZUKA DNS MINTÁJÁNAK BEKÜLDÉSE

 

Minden tenyészkantól és tenyészszukától vérmintát kell levetetni állatorvossal (EDTA vérvételi csőben). Miután az állatorvos aláírta a vizsgálatkérő-lapot, a vérmintával együtt a NÉBIH laborba kell beküldeni postai úton egy bélelt borítékban. Ezt a "szülői" mintaküldést, lehet értelemszerűen külön-külön beküldeni az apának és az anyának vagy akár együtt az alommal is. (Ezért ilyenkor csak az apát vagy anyát töltjük ki, akit épp beküldünk és az "egyedbeküldést" ikszeljük be, ha nem az alommal megy.)

 

VIZSGÁLATKÉRŐ LAP LETÖLTHETŐ a Klub illetve a Nébih honlapjáról is! 

 

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/398672/Vizsg%C3%A1latk%C3%A9r%C5%91+lap_pdf.pdf/4ba025a2-875c-6e6b-7ee8-3ad8fa361be4

 

Kérjük, hogy a vizsgálatkérő lapnak a "Fajtagondozó szervezet neve" rovatában a Magyar Puli Klubot szíveskedjen megjelölni, hogy a NÉBIH a vizsgálat eredményéről a Klubot tájékoztatni tudja.

 

A vizsgálatkérő lapot csak az állatorvosnak kell aláírni a megadott helyen. Mivel a Magyar fajták esetében a vizsgálatot az állam támogatja, így a kötelezettségvállaló részt nem kell aláírni.

 

Minden tenyész-kutyának életében csak egyszer kell beküldeni mintáját, ami alapján bekerül az adatbázisba, és egy DNS kártyát fog kapni. Valamint kap egy hivatkozási számot. Ezután az alombejelentéseknél már elég a "laborszám" rovatban megadni ezt a számot. Ezáltal annál a kutyánál, akit már regisztráltak a rendszerbe nem kell minden tőle született alomnál újra megadni az adatokat.

 

Természetesen a szülők mintája a kölykök mintájával együtt, egy lépésben is beküldhető. Az alom megszületése után a 15 napos bejelentés alapján küldjük ki, a kölykök számának megfelelő mennyiségű mintavevő csövet, amelyet postán kap meg a kérelmező, a címére. A mintavevők kiküldésének postaköltségét, az adminisztrációs díjat-, és az elkészült törzskönyvek postázási költségeit almonként 5000 forintban határoztuk meg, amelyet majd a törzskönyvezési díjjal együtt kérjük befizetni a bank számlájára.

 

KÖLYKÖK DNS MINTÁJÁNAK BEKÜLDÉSE

 

Minden kölyöktől szájnyálkahártya kaparékot vagy vért kell venni. A mintavétel a tenyésztő felelőssége és a származás ellenőrzés feltétele! A nyálkahártya mintagyűjtést chippelés után az állatorvos végzi. Ezután a mintavételi csöveket vizsgálatkérő-lappal együtt a NÉBIH laborba kell beküldeni, ahol a vizsgálatot elvégzik (ez kb. 3 hét).

Ha a minta nem megfelelő vagy nem értékelhető, egy alkalommal az ismétlés térítésmentes. Amennyiben az sem értékelhető, a további vizsgálatokat a tenyésztőnek kell fizetni. Kérjük, hogy mindenki figyeljen oda, mert ​törzskönyvet csak egyező minta esetén kaphatnak a kölykök!

 

Cím ahova a vérmintát kell küldeni:

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium 1143 Budapest, Tábornok u. 2.

E-mail cím: ebszarmazasellenorzes@nebih.gov.hu

 

ALOMBEJELENTŐ BEKÜLDÉSE

 

A mikrochippel történő jelölés és DNS mintavétel után mielőbb, de legkésőbb az alom fél éves koráig az almot le kell jelenteni és ezzel a származási igazolásokat megigényelni. Az alombejelentést a klub email-címére kérjük beküldeni.

Emailben a következő dokumentumokat kérjük mellékelni:

 

  • Fedeztetési jegy
  • Alombejelentő jegy
  • Transzponder (mikrochip) behelyezési jegyzőkönyv
  • Szülők törzskönyvének másolata
  • Tenyészszemle, karakter tesz, diszplázia bizonyítvány másolata
  • Szülők eredményeinek listája, championátusok, bizonyítványok és címek bírálati lapjának másolata
  • Munkaeredmények igazolásának másolata
  • Szülők egyéb szűréseinek és egyéb törzskönyvre rávezetendő adatainak másolata

 

A kölykök törzskönyvére ezen igazolások alapján kerül feltüntetésre a szülők eredménye.

Kérjük továbbá a törzskönyvezés dokumentumaival együtt elküldeni

 

  • a befizetési bizonylat másolatát, és
  • kedvezményes díjszámítás esetén a Klub/más tagság igazolását is.

 

 

TÖRZSKÖNYVEZÉSI DÍJ, MINTAVÉTELI CSŐ ÉS TELJESÍTMÉNY FÜZET POSTÁZÁSI KÖLTSÉG

 

Kérjük, hogy a Klub részére származási igazolásonként 6000.-Ft díjat (5000.-Ft + teljesítményfüzetre 1000.-Ft) szíveskedjen befizetni kölykönként. Amennyiben nem Klubtag, akkor ettől eltérő összeget kell befizetnie, ezért kérjük, hogy az Árlistában ellenőrizze a törzskönyvezési díjakat!

 

Ezen kívül az alommal kapcsolatban felmerülő költségekre (postázási, adminisztrációs és egyéb költségek) 5000.-Ft alom-adminisztrációs díjat kérünk befizetni.

A Magyar Puli Klub számlaszáma: K&H bank 10403538-50526853-54511002

Az átutalás közlemény rovatába kérjük beírni a kennel nevet és az alom "nevét" vagy "betűjelét" ill. a fizetés tételeit részletezve.

 

2020. május 1-jétől minden kölyök számára kötelező teljesítmény füzetet kiváltani. Ennek költsége egységesen 1000.-Ft kölykönként, amelyet a Klubnak kell befizetni, de azt továbbítjuk a MEOESZ részére. Ez alól kivétel az a kölyök, amelynek már az alombejeletéssel egyidejűleg export pedigrét igényelnek.(Kérjük, ezt megjegyzésben jelezzék a bejelentéskor, hogy x kölyöknek export pedigrét kért, ezért nem utalták a teljesítményfüzetre az 1000.-Ft-ot.)

 

Ha az export pedigrét nem a törzskönyvezéssel egy időben kezdeményezik, akkor az export pedigré kiváltását, illetve igénylését a MEOESZ-nél kell kezdeményezni, illetve díját (10.000.-Ft/kölyök) a MEOESZ részére kell befizetni.

 

Aki igényt tart a MEOE Szövetség szolgáltatásaira (CAC, CACIB kiállítás, FCI kennelnév, Export Pedigree) annak a MEOE Szövetség kedvezményes szolgáltatási díjainak igénybevételéhez, un. szövetségi kártyát kell vásárolnia a Magyar Puli Klub tagsági díján felül. A szövetségi kártya megvásárlása a Klubon keresztül lehetséges.

 

A törzskönyvezés csak a pontos összeg beérkezése után kezdődik meg!

 

Törzskönyvezés adminisztrációjával kapcsolatos elérhetőségek:

 

Antal Ferenc Tenyésztésvezető: +36 20 355 86 15

Dorottya Crkvenjakov Alelnök +36 20 252 09 51

Email:  info@puliklub.hu

 

Hatvan, 2020.07.27.

 

Antal Ferenc

MPK Tenyésztésvezető

MEOESZ FCI
Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ